tisdag 3 mars 2015

En dag med papper och lera

Under ett andra tillfälle i bildsalen fick vi möjligheten att pröva på ett göra eget papper samt känna på och skapa med olika sorters lera.

Att göra eget papper kan låta som en evighetsprocess men är i själva verket ganska enkelt och roligt. Det kräver lite förberedelser men är inte någon dyr aktivitet.

Material vi använde oss av är:
Returpapper ex. tidningspapper
Vatten
Plastback eller en större burk/skål
Stavmixer
Träram med finmaskigt nät
Hela tidningar
Handduk eller annat tyg

Vi började med att hälla upp vatten i backen/bukren och klippa ner returpapper. När vi tyckte att "massan" av returpapper och vatten verkade lagom tjock så blandade vi allt med hjälp av stavmixen. När massan fått en bra konsistens som vi var nöjda med så doppade vi i träramen. Vi märkte snabbt att man får vara försiktig när man tar upp ramen så att inte massan åker av. Efter att vi tagit upp ramen lade vi den med pappersmassan neråt mot en hel tidning. Det enklaste var att lägga tidningen över ramen med massan uppåt och sedan vända allt så att tidningen kom underst på bordet. För att få massan skulle släppa från ramen och fästa på tidningen tog vi en handduk/ torrt tidningspapper och gnuggade mot nätet på ramen för att samla in allt överblivet vatten i massan. Efter en liten stunds gnuggande så lossnade massan från ramen och fastande på tidningen. Sen var det bara att låta det torka några dagar! Vi prövade även att hälla i olika färger, glitter och andra material i vattnet som kan vara roliga att ha i pappret. Det kan också vara roligt att måla pappret efter att det torkat.

Här får vi en genomgång om hur processen går till när man gör eget papper.
Självklart måste en pedagog vara med och hålla i stavmixen.
Säkerheten är viktig!

Man kan självklart pynta sitt papper.
 På bilden till vänster blandade vi i vit färg och glitter i pappersmassan och
på bilden till höger hällde jag på glitter och färgade pappersbitar efter. 

Man kan även göra pappersfigurer med hjälp av papper, tapetlim och vatten.
Här får vi en genomgång av hur man kan använda papper från dokumentförstöraren.

Vi fick även pröva på att känna och skapa med olika sorters lera. Det är otroligt hur många olika färger och texturer lera kan ha. Vi fick pröva att arbeta med tre olika jordleror och en modellera. Det finns en markant skillnad mellan jordlera och modellera. Jordleran stelnar om man låter de stå framme efter att man format den. Modellan däremot behåller sin mjukhet och går att använda om och om igen. Man kan därför välja lera efter behov i den aktivitet man ska göra.

Innan vi packade upp leran ur plastförpackningarna fick vi pröva att gå på dem.
Det var verkligen en häftig upplevelse. Något som man absolut kan ta med till förskolan!

Modellera finns i en mängd olika färger och det roliga är att man kan blanda färgerna för att få olika nyanser av varje färg. Vi fick pröva på att göra egna färgcirklar (utefter en mall).
En rolig aktivitet som man absolut kan göra med de äldre barnen på förskolan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar