Vilken dag!
Idag hade vi workshop i musik med Karin Lindahlspenderade hela dagen i musiksalen på högskolan. Vi fick en genomgång i vad puls, rytm och takt är och skillnaden mellan dessa. Vi fick tips på olika övningar och aktiviteter som man kan göra i förskolan tillsammans med barnen. Det var väldigt roligt för vi fick själva prova på övningarna och aktiviteterna, vilket gjorde att man förstod aktiviteten bättre och förhoppningsvis kommer ihåg den bättre med.
Vi sjöng olika sånger med olika rörelser, både nya och sådana man kände igen sedan tidigare.
Vi fick även tips på olika material och instrument som man kan använda tillsammans med sångerna.
Maracasägg är ett instrument som är både otroligt roligt och något som alla barn oavsett ålder kan använda. Vi fick tips på sånger där man kan sitta still och bara skaka äggen till rytmen i låten men också tips på sånger där man rör på hela kroppen och där varje rörelse gör att äggen låter.
Här får barnen bland annat träna, puls, rytm, takt, hörsel, samarbete, språk, motorik och kroppsuppfattning.
Vi fick också lära oss hur vi som pedagoger kan använda oss av ett piano i en aktivitet på ett enkelt sätt utan ett egentligen kunna spela. I aktiviteten delas barnen upp i fyra olika "lag" fjärilarna, myrorna, hästarna och dinosaurierna. "Lagen" ställer sig i var sitt hörn av rummet och i mitten ligger det en häxa och sover. (Häxan spelas också av ett av barnen.) Pedagogen spelar olika enkla melodier som är sammansatta några få tangenter på pianot, exempelvis varannan vit, de svarta med den högra pedalen nertryckt osv. Varje "lag" har sin melodi och häxan har sin. När pedagogen spelar exempelvis fjärilarnas melodi ska de flyga ut ur sitt bo. Häxan sover fortfarande, men vaknar när pedagogen plötsligt byter till häxans melodi. Häxan ska då försöka ta en av fjärilarna innan de hinner in i boet igen. Lyckas häxan blir den tagna fjärilen häxa och häxan blir fjäril.
Leken påminner om "Björnen sover" leken.
Här får barnen bland annat träna motorik (grov), hörsel, rumsuppfattning, minne och reaktionsförmåga.
Vi fick även sitta i en ring och hålla i ett stort tygstycke, i detta fall ett blått som skulle symbolisera havet. Vi fick pröva på att spänna tyget så att havet var helt spegelblankt, skaka fort och långsamt med händerna för att skapa vågor på havet. Sedan släpptes det ut en liten båt på havet. Vi sjöng olika låtar om havet och om båtar och samtalade om vad vi hade för erfarenheter av vatten, båtar och hav.
Här får barnen träna på bland annat samarbete, minne, språk och motorik (grov och fin).
Den sista aktiviteten vi fick göra var att sätta oss i en ring med händerna bakom ryggen och blunda. Vi fick så var sin själ i händerna. När vi öppnade ögonen skulle vi förklara hur föremålet bakom ryggen kändes och vilken färg vi trodde att det var. Vi fick ta fram sjalen och ställa oss upp. Vi delades in två och två och skulle härma den andres rörelser som den gjorde med sjalen. Det sattes på musik i bakgrunden och vi fick dansa med sjalen till musiken. Vi ställde oss i en ring och gick runt i takt med musiken och turades i ordning om att göra en rörelse med sjalen som de andra skulle härma. Till sist sattes en lugnare låt på och vi fick lägga oss på golvet med filten som täcke över oss och varva ner. I den här aktiviteten får barnen bland annat träna på motorik (grov och fin), minne, känsel, språk, rumsuppfattning, kroppsuppfattning, härma och samarbete.
Det har varit en otroligt rolig och givande dag! De exempel som jag tagit upp ovan är endast en liten del av allt vi lärt oss under dagen. Musik är ett verkligen ett ämnesintegrerat område där flera olika ämnen ryms i ett. Väldigt inspirerande! Ferm Thorgersen (2012, s.79) redogör för hur viktigt det är med nya erfarenheter inom musik. Mycket av det som barnen lär sig i och genom musiken kan de använda sig av i många andra ämnen också. Nya erfarenheter och kunskaper skapar en "jag kan" känsla som är viktig för alla människor oavsett ålder.
Läroplanen för förskolan om musik:
I Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.7, 10) står det att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycks former som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama. Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande.
Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet om musik:
I Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11 s. 100) redogörs för att undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla en musikalisk lyhördhet som gör det möjligt att i samarbete med andra skapa, bearbeta och framföra musik i olika former. Undervisningen ska ge eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska kreativitet.
Kursmål:
Efter genomgången kurs skall studenten på fördjupad nivå kunna:
. redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.
- Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
- utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på internet:
Läroplan för förskolan
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på internet:
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012).
Musikvetenskap för fröskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur