tisdag 21 april 2015

VFU- period!

Just nu har vi VFU (verksamhets förlagd utbildning/ praktik). Den här terminen har vi totalt tre veckor praktik och fem fältdagar. Jag är nu inne på den andra veckan och har börjar komma in i rutinerna på min VFU-plats. Den här terminen har jag fått förmånen att pröva på att vara i Förskoleklass. Det är otroligt spännande och givande. Jag ser det som en stor fördel att ha prövat på att ha praktik på både 1-3 år, 4-6 år, 6-7 år. Jag får ett större perspektiv och får möjlighet att se helheten. Jag får se hur kunskap, erfarenhet och lärande ständigt utvecklas och hur man bemöter dessa på olika sätt i olika åldrar. Jag får också se bron mellan förskola och förskoleklass och bron mellan förskoleklass och skola. Allt hänger ihop. Vi i förskolan och förskoleklassen lägger grunden för det livslånga lärandet. Det är en mäktig upplevelse.

Förskoleklassen är väldigt lik förskolan på många sätt. Det är dock mer inriktning på lärande och mer förberedande för skolan. Men lärandet leks fortfarande fram även om det är under mer strukturerade former. Det är otroligt roligt att få vara med barnen i utvecklingen och lärandet av alfabetet och skrivandet, enklare matematiska uträkningar och andra områden som de utvecklas i varje dag. 

En helt ny erfarenhet för min del är att vara arbeta på Fritids. Det är en speciell situation då det är många äldre barn från skolan som går på fritids och min utbildning endast sträcker sig till förskoleklass. Det är en utmaning för mig att utmana de äldre barnen men är också en väldigt rolig. Det är också roligt att få träffa och lära känna barnen utanför förskoleklass och skola. Fritids på min VFU-plats är väldigt engagerat med minst en planerad och strukturerad aktivitet varje dag och tillgång till idrottshall och datorsal ett flertal gånger i veckan.

Jag trivs verkligen på min VFU-plats. Jag har en helt fantastiskt go och snäll handledare som i sin tur har många härliga arbetskamrater som alla välkomnat mig på ett varmt sätt. Jag känner mig som en i gänget och alla är väldigt hjälpsamma och intresserade av mig och min utbildning.

Sammanfattningsvis - Jag trivs och känner mig väldigt välkommen på min VFU-plats. Det är väldigt spännande och roligt att vara i förskoleklass. Det finns så många likheter med förskolan men också så många olikheter. Det är verkligen givande och utvecklande för mig som blivande förskollärare att få se dessa likheter och olikheter i verkligheten. Det är en ny men rolig erfarenhet att ha prövat på att arbeta på fritids!

Kursmål
Efter genomgången kurs skall studenten på fördjupad nivå kunna kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma.


måndag 13 april 2015

Didaktiskt arbete, del 2, skapande

När jag hade bestämt mig för vad jag skulle göra för något slags didaktiskt arbete var det bara att sätta igång att tillverka det. Jag började med att titta i Pettson och Findus böcker och i annat material som det använt i sitt temaarbete i förskoleklassen. Jag valde ut 23 olika ord (22 barn + jag) som jag skulle ha på olika kort och valde att göra dubbletter av varje kort vilket blev 45 kort totalt. Jag kände redan från början att jag ville ha lite större kort så att barnen verkligen ser vad det är på själva bilden och vad det står under bilden. Jag valde att dela ett A4 papper i fyra lika stora delar och började måla. Jag har målat varje bild för hand och med bilder från böcker som inspiration. Det var lite klurigt att få till dubbletterna, men med ett fönster till hjälp kunde jag lätt måla av när det blev för svårt. Jag tycker själv att det är väldigt roligt att måla och tycker att det blir en mer personlig stil på det om man kan/vill och orkar måla för hand. Efter att jag målat korten laminerade jag dem för att få bästa hållbarhet på dem.

Ordet som jag valt att använda mig av är:

Pettson
Findus
Höna
Tupp
Muckla
Trälåda
Kaffekopp
Utedass
Fisk
Båt
Blomma
Sol
Svamp
Lampa
Bok
Hatt
Pannkakstårta
Ägg
Hammare
Sol
Äpple
Jordgubbe
Ost
                                                               Här är några av de bilder som jag gjort.

Jag valde dessa ord dels för att de finns med i böckerna, är relaterade till någon berättelse eller sång om Pettson och Findus och är ganska lätta att kombinera. Det är även olika svårighetsgrad på orden för att det ska passa alla barn oavsett hur långt de kommit i sin läs- och skrivutveckling. Laursen (2010, s.58) redogör för att när barn får möjlighet att använda skriftspråket på ett meningsfullt sätt i olika aktiviteter blir skriftspråket en naturlig del i vardagen. Carlsson[1] i sin tur redogör för hur bilder kan vara ett bra komplement till skriftspråket, särskilt för de barn som har svårt att få ihop att bokstäver kan bilda ord. Det kan därför vara en fördel att kombinera bilder och text för att ge barnen en vidare förståelse för ordet. 

Referenser
Holm, Lars & Laursen, Helle Pia (red.) (2010). Språklig praxis i förskolan. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur


[1] Camilla, Carlsson. Kommunikationer utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv. Högskolan i Borås, 2015-02-23 & 2015-05-08.

fredag 10 april 2015

Fältdagar, före VFU-period

Den här terminen har vi utöver själva VFU-perioden (som är tre veckor lång) fem fältdagar, varav tre ligger innan VFU-perioden och två efter. Under de tre fältdagarna innan VFU-perioden fick jag chans att träffa de flesta barnen i den förskoleklass där min VFU ska vara. Det är en härlig klass med 22 barn och två förskollärare. Barnens utvecklingsnivå skiljer sig ganska mycket från det barn som

Jag fick också tillfälle att se ta reda på vad förskoleklassen arbetar med just nu och vilket slags didaktiskt material jag skulle kunna skapa för att matcha det pågående arbetet. Jag hade sedan innan en tanke om att skapa olika slags kort med bilder och text på och på olika sätt arbeta med dessa i barngruppen. Jag samtalade med min handledare och hennes kollega om mina tankar och de tyckte att det lät som en bra idé. Vi kom fram till att jag skulle göra korten utifrån förskoleklassens pågående tema "Pettson och Findus". Korten kommer kunna användas på flera olika sätt. Jag kommer att göra tre huvudsakliga aktiviteter och ha någon i reserv. Aktiviteterna kommer jag att genomföra i tre olika smågrupper där varje grupp består av 7-8 barn. Jag kommer att göra 22 med olika motiv på och sedan göra dubbletter på dessa för att sammanlagt få 44 kort.

Aktivitet 1 - Beskriv ordet

I den första aktiviteten kommer alla få börja med att blunda och ha händerna bakom ryggen. Jag kommer sedan gå runt och ge varje barn var sitt kort som är "hemligt". När alla barnen fått ett kort får barnen titta på korten. Jag börjar sedan att beskriva vad jag har på mitt kort utan att säga själva ordet. Jag förklarar hur det ser ut, hur det luktar, om det lever, vilken färg det har, om det går att äta osv. Barnen får sedan gissa genom att räcka upp handen. När något av barnen gissat rätt får nästa barn beskriva ordet på sitt kort osv.

Aktivitet 2 - Vad ska bort?

I den andra aktiviteten kommer jag att lägga fram 4 olika kort. Av dessa kort skall barnen genom olika lösningar välja bort ett av korten som inte passar in. Den här aktiviteten bygger mycket på den som Brasse hade i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter där ett djur skulle bort. Precis som i förra aktiviteten får barnen räcka upp handen för att få gissa. Det är en bra träning inför skolam att räcka upp handen och vänta på sin tur. När barnen inte kan komma på fler lösningar byter jag till fyra nya kort där det självklart finns nya lösningar att komma på.

Aktivitet 3 - Göra en saga

I den tredje och sista aktiviteten kommer vi i varje grupp göra en saga utifrån korten. Jag kommer att börja med att barnen får blunda och ha händerna bakom ryggen. Sedan kommer jag gå runt och dela ut ett kort till varje barn. Kortet är hemligt för de andra barnen. När alla barn fått ett kort får de titta på korten och sagan kan börja. Jag börjar berätta en saga utifrån mitt kort och avslutar sedan på ett sätt så att nästa barn kan ta över och fortsätta berättelsen utifrån sitt kort. Jag använder mig av samma kort och samma ordning i alla tre grupper för att experimentera lite med hur olika det kan bli med samma material i olika barngrupper. Jag har förberett början genom att skriva ner den för att grupperna ska få så lika förutsättningar som möjligt. Jag kommer att spela in undertiden vi berättar för att sedan skriva ner berättelserna och läsa upp dem för hela klassen.

Jag kommer att ha två stycken extra aktiviteter som jag kan använda mig av om vi blir färdiga tidigare än väntat eller om barnen inte visar något intresse alls för den planerade aktiviteten. Jag kommer att ha en skrivaktivitet där barnen får välja ett kort att skriva om i sina skrivböcker, antingen skriver det bara ordet eller så skriver det en mening med ordet i. Vi kommer också att kunna spela memory med korten i och med att jag gör dubbletter av varje kort.

I Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11 s. 222) redogörs för att genom undervisning i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att bland annat formulera sig och kommunicera i tal och skrift samt anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

Referenser
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på internet: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet